Thåström kommer

Sveriges overlegent hotteste rockestjerne heter Thåström. Med en fortid i blant annet Ebba Grön og Imperiet, har han vært høyaktuell i fire tiår, og fortsetter å berøre og utvikle sin patenterte Europablues til neste nivå.

Med like deler vakker poesi som manglende industrielle teksturer, har Thåström etablert solokarrieren som sin mest spennende og kreative epoke. Til tross for at hans musikalske oppskrift har vært kjent i lang tid, fortsetter han å henføre sin stadig voksende fanskare på en måte som bare et ekte ikon kan. At han har vunnet mange Grammis-priser (den svenske versjonen av Spellemannsprisen), konstant hyllet av kritikere, og er en unik svensk artist, er kanskje ikke så rart.

Fantasi og virkelighet

Sist høst slapp Thåström albumet Centralmassivet – hovedsakelig innspilt i legendariske Hansa Tonstudio i Berlin – og det dundret rett inn som nummer 1 på den svenske albumlisten. Både fans og kritikere var samstemte i sine hyllester. «Ikke alle artister som har vært aktive i 40 år kan hevde at det er det nyeste materialet som også er det sterkeste, men Thåström er en av dem», som Uppsala Nya Tidning skrev det.

Hans livekonserter eksisterer i grenselandet mellom fantasi og virkelighet – en tung og nådeløs musikalsk opplevelse som stadig overrasker. Under høstturneen 2017 solgte han nesten 100 000 billetter fra Luleå i nord til Malmö i sør. Han solgte ut hele seks konserter på rad i Cirkus i Stockholm.

Snart ikke mer å skrive om

Han turnerte også i Norge, Finland og Danmark, til strålende kritikker.

«Han har satt en nesten umulig standard for andre å følge, langt fra alle kommersielle spilleregler. Ingen annen svensk rockeartist har i 38 år vist en like stor originalitet. Og han er takk og lov ikke ferdig ennå. Det er bortimot imponerende. Det er, i ordets aller fineste og opprinnelige betydning, unikt.» – Markus Larsson, Aftonbladet.

«Det finnes snart ikke noe mer å skrive om Thåström som ikke er skrevet allerede. Man sliter og strever, og til slutt sitter man der med alle klisjeene, som alle andre. Men så er det det med Thåström – hans laveste nivå er mye høyere enn de fleste andre artisters høyeste nivå – og ordene tar liksom slutt». – Mathias Skeppstedt, GAFFA.

«Hans musikalske reise har bare blitt mer og mer intensiv med årene. Og spørsmålet er om han noensinne har vært bedre enn dette. Uansett så er det en liveoppelvelse som trosser de fleste oppfatninger om hva som burde vært mulig.» – Andreas Homanen, Corren.se, i en konsertanmeldelse fra Saab Arena.

«Nei, skulle normalt ikke gå. Etter SÅ mange år, etter SÅ mange år i så mange former og skikkelser, å stå der som ubestridt konge over scenene. Men han gjør det. Han gjør det som om det var verdens enkleste jobb. Thåström, Joakim Thåström. Det tar omtrent noen nanosekunder inn i spillingen før vi hører det. Buldringen. Den vakre Thåströmske buldringen. Ingen ulyd i verden høres triveligere ut.»

Thåström spiller på Norwegian Wood fredag 15. juni.

thastrom.se
facebook
instagram
spotify