Dette betyr artistnavnene

Har du noen gang lurt på hvor dine favorittband har fått navnene sine fra?

Vi har tatt jobben med å finne noen forklaringer.

Nå er det nok ikke alle band som har like høytflyvende forklaringer som John Lennon, da han en gang i tiden fortalte hvordan de hadde kommet frem til navnet The Beatles:

«I had a vision when I was 12. And I saw a man on a flaming pie, and he said, ‘You are The Beatles with an A.’ And so we are.»

De fleste har langt kjedeligere forklaringer enn det. Men alle har en forklaring.

Årets headlinere på Norwegian Wood

Travis

Harry Dean Stanton spilte karakteren Travis Henderson. Skjermdump fra filmen.

Travis startet opp i Glasgow i Skottland i 1990. Navnet hentet de fra filmen «Paris, Texas», hvor nå avdøde Harry Dean Stanton spilte karakteren Travis Henderson.

«Paris, Texas» er en engelskspråklig tysk-fransk dramafilm fra 1984, regissert av Wim Wenders.

Den ble meget godt mottatt av anmelderne og har så mye som 100% på Rotten Tomatoes.

Travis Henderson er en mann som har vært forsvunnet i fire år. Han blir funnet av broren (spilt av Dean Stockwell) i Syd-Texas, og er stum og lider tilsynelatende av hukommelsestap. Senere forsøker han å få skikk på livet sitt igjen og forstå hva som skjedde mellom ham og kona «Jane» (Nastassja Kinski) og sønnen.

Travis spiller på Norwegian Wood lørdag 16. juni.

Les mer om Travis.

Rival Sons

Vokalist Jay Buchanan forteller i et intervju med Trebuchet hvordan de kom frem til navnet.

– Da vi prøvde å finne bandnavn, hadde vi en haug forskjellige navn. Ingen av dem ga den rette følelsen. Vi hadde et forslag med ordet «Rivals» i, og et annet med ordet «Sons».

– Vi delte det opp og satte de to ordene sammen. Det spiller på den klassiske historien om brødre som slåss om å være den sterkeste, og de greiene der. Det ligger en spenning i det, og det er også mye spenning i det vi gjør. Vi er fire forskjellige personer, og noen ganger må vi ta kampen. Men det pleier å gå seg til.

Rival Sons spiller hos oss torsdag 14. juni. 

Les mer om Rival Sons.

The Rainmakers

Filmplakaten for filmen The Rainmaker.

Bandet skiftet navn til The Rainmakers da de signerte hos Polugram i 1986. Men hvorfor det ble akkurat The Rainmakers, har ikke vært så lett å få klarhet i. Så vi sendte dem en melding.

Her er svaret:

«Slik jeg husker det kommer navnet fra filmen The Rainmaker fra 1956, med Burt Lancaster og Katherine Hepburn. Tanken var at bandet var litt som karakteren til Burt Lancaster, som reiser fra by til by, og er en slags høker».

The Rainmakers spiller på Norwegian Wood lørdag 16. juni.

Les mer om The Rainmakers.

Di Derre

Da bandet ble startet i Oslo høsten 1989, hadde de hverken navn eller bred tilgang på spillejobber.

I et nettmøte hos VG Nett kommer de med forklaringen på navnet:

«Felix Cafe på Solli Plass lot oss slippe til, og etter et par spillinger ble vi faktisk etterspurt av noen gjester som refererte til oss som ‘di derre som bruker å spille her’. Derav navnet! Det er i hvert fall en versjon som slettes ikke er så usann».

Di Derre spiller på Norwegian Wood lørdag 16. juni.

Les mer om Di Derre.

Thåström

Denne er enkel. Mannen heter rett og slett Joakim Thåström

Thåström spiller på Norwegian Wood fredag 15. juni.

Les mer om Thåström.

Jason Isbell & The 400 Unit

Med seg på scenen har Jason Isbell sitt faste band, 400 Unit. Deres forhold til Jason Isbell, er som Heartbreakers til Tom Petty, The E Street Band til Bruce Springsteen, eller som The Waves til Katarina.

Navnet «The 400 Unit», oppkalt etter en spesiell avdeling på et mentalsykehus i Florence, Alabama. Det var det dagligdagse navnet på den psykiatriske avdelingen av Eliza Coffee Memorial Hospital.

Jason Isbell spiller på Norwegian Wood fredag 15. juni.

Mer om Jason Isbell & The 400 Unit.

Andre som har spilt på Norwegian Wood

Iggy Pop

James Newell Osterberg, Jr, bedre kjent som Iggy Pop, har spilt på Norwegian Wood både i 1996 og 2002.

Før han ble frontfigur i legendariske The Stooges, var Iggy Pop trommis i bandet Iguanas. Han fikk da kallenavnet «Iggy», etter «Iguanas». Da han bodde sammen med The Stooges i Ann Harbor, Michigan, hadde han en venn som het Jimmy Pop. Han hadde mistet alt hår, inkludert øyenbrynene. Det motiverte Iggy til å barbere bort sine egne øyenbryn. Fra da av ble han kalt Iggy Pop.

Kaizers Orchestra

Bandets navn, Kaizers Orchestra, er inspirert av en strofe fra sangen «Bastard» av gnom; «Eg blei tatt hånd om av en viss Mr. Kaizer / Han er den stolte eiger av verdens tyngste siameser».

Wilco

Wilco er en forkortelse for «will comply». Uttrykket brukes av militære og kommersielle i radiokommunikasjon. Det betyr noe sånt som «vil etterkomme», at de skal gjøre som de har fått beskjed om.

Manic Street Preachers

Sanger James Dean Bradfield jobbet som gatemusikant i Cardiff. En dag havnet han i en krangel med en forbipasserende. Han siste ble ganske irritert, og ropte til Bradfield: «What are you, boyo, some kind of manic street preacher?»

The Pretenders

Chrissie Hynde bestemte bandnavnet. Foto: Harmony Gerber.

Frontfigur Chrissie Hynde bestemte seg for at de skulle hete The Pretenders, etter låta «The Great Pretender» av The Platters. Låta var en av hennes eksers favorittlåt.

Foo Fighters

Bandet fikk sitt navn fra ulike uidentifiserte flygende objekter som ble observert over Europa og Stillehavet av piloter under andre verdenskrig, kalt foo fighters.

System of a Down

Bandnavnet stammer fra et dikt av Daran Malakin (gitaristen i bandet). Diktet hadde tittelen «Victims of a Down», men bassist Shavo Odadjian mente at «system» ville ha bredere appell enn «victims». Og som en liten kuriosa: Bandet ønsket å være nær sine musikalske forbilder, Slayer, på alfabetiske lister.

Bob Dylan

Robert Allen Zimmerman er hans opprinnelige navn. Det finnes flere ulike forklaringer på hvordan han tok navnet Bob Dylan. I sine memoarer skriver han at han vurderte å ta navnet Dillon. Men så kom han tilfeldig over noen dikt av den walisiske poeten Dylan Thomas. Dermed ble det Dylan istedenfor Dillon.

Prøv denne automatiske bandnavn-generatoren.

SPIN har kåret tidenes 40 beste bandnavn.